banner.jpgbanner2.jpgbanner3.jpg
 

Welcome on the website of Apartment Platán

A Platán Apartman a Balaton déli partján, Balatonbogláron várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeit. Az aktív pihenésen kívül jó néhány látványosság várja az ide érkezőket.

Xantus János Gömbkilátó

A gömbkilátó az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásár ideiglenes látványossága volt, de megjárta az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is "magyar atomium"-ként. Az 15 méter átmérőjű építmény Kádár István mérnök tervei alapján készült és Szabó Kálmán tanácselnök hozta Balatonboglárra a BNV megszűnését követően. A gömbkilátót 2012-ben teljes egészében felújították, így ismét közkedvelt turista látványosságként funkcionál.

Balatonboglár Gömbkilátó

Várdomb

A Várdomb nagyjából 1 millió éves, vulkanikus eredetű bazalttufa, amelyet az idő vasfoga koptetott le. A Várdomb területe 7,5 hektár, magassága 165 méter. 1977-ben a Várdombot borító feketefenyők miatt természetvédelmi területté nyilvánították. Valamikor földvár állt a Várdombon, régészek szerint a 3-4 ezer évvel ezelőtt itt élt bronzkori népek építették. Az ásatások során őskori, vas- és bronzkori eszközök, valamint egy római őrház alapjai is előkerültek.

Balatonboglár Várdomb

Kék Kápolna

Balatonboglár egyik nevezetessége 1856-ban épült a neogótika jegyében. A műemlék egykor Körmendy családé volt, melyet a családi síremlékként használtak. Az 1970-es évek óta, közel 40 éve kulturális események színtere. Minden év májusától képzőművészeti, illetve más művészeti ágazatokból nyitott kiállítást tekintethő meg ingyenesen. A Kápolna udvarában található az Árpád-kori templomrom, amely a város első temploma volt. Az ásatásból kiderült, hogy a templom a XIII. századból való. Ugyanebből az időből maradt ránk egy ősi temetkezési hely, amelynek maradványi láthatóak a dombon.

Balatonboglár Kék Kápolna

Vörös Kápolna

Balatonboglár másik Kápolnája a Vörös Kápolna. Feljegyzések alapján a Kápolna 1896-ban épült szintén neogótikus stílusban. Ez a Kápolna is mit a másik magán tulajdonban volt a Gyulay család, majd később a Gaál család tulajdonába került. A Kápolna felújítására a XX. század vége körül került sor Kampis Miklós tervi alapján. A Kápolna előtti szabadtéri színpad hosszú éveken keresztül adott helyet színjátszásnak és egyéb szabadtéri programoknak. Minden év májusától képzőművészeti, illetve más művészeti ágazatokból nyitott kiállítást tekintető meg ingyenesen.

Balatonboglár Vörös Kápolna

  domainLAKÓPARK beta